Spolek SOMACH

Čtvrti volají po samosprávách - článek v Libereckém deníku

23.09.2014 06:15

"Už máme dost rozhodování o nás bez nás, kvůli kterému dochází k nesmyslným akcím, jež nekorespondují se skutečnými potřebami obyvatel. Velká radnice s námi příliš nekomunikuje." Tak začíná článek nejen o nás v Libereckém deníku z 18.9.2014. Přečíst si ho můžete zde. Mluvím tam kromě jiného o opravě Chotyňské. Dovolte několik slov k tématu. Není to o tom, že bychom nebyli rádi, že k opravě ulice Chotyňské a přilehlých došlo, za to jsme velice vděčni. Ale jde o to, jak oprava proběhla a probíhala. Ti, kteří v této části Machnína bydlí, dobře ví, jak dlouho byla ulice uzavřena, jak dlouho se tam v mezičase, kdy práce začaly a přestaly, nic nedělo a nebylo možné se tam autem či záchrankou dostat. A také vědí, jak je to s odvodněním ulice a s vjezdy k jednotlivým domům. Všichni byli jednoduše postaveni před hotovou věc - takhle to bude a hotovo. Stejně tak při přerušení prací - nebýt naší aktivity, vůbec bychom nevěděli, co se děje, proč práce  stojí... Opravdu to nešlo udělat jinak? Opravdu nebylo možné projekt lépe připravit i s ohledem na potřeby občanů?

Jiný příklad z doby téměř dávno minulé. Našel jsem si v materiálech z roku 2011 studii a rozpočet nákladů na výstavbu volnočasové plochy mezi poštou a hřištěm od společnosti Storing. Na tabulku se můžete pro zajímavost podívat zde. O realizaci jsme usilovali doslova desítky let zpět, ještě za bývalého předsedy sdružení. Nabízeli jsme pomoc při tvorbě zadání, chtěli jsme mluvit o tom, co bychom tam chtěli, čím by se začalo atd. Pan Vereščák, který měl dotace z IPRM na magistrátu na staorost, o to neměl zájem. Osobně jsem mu spolupráci nabízel. Výsledkem byl rozpočet, který přikládám. Včetně DPH téměř 22 mil. Kč!!! Pak byl projekt z IPRM vyřazen... Domnívám se, že je to dobrý příklad toho, jak s námi vedení města komunikuje, jak s námi mluví a mluvilo a jak respektuje naše přání a tužby. Tato „příhoda“ ve výsledku znamenala naprostou deziluzi občanů a ztrátu chuti ještě něco směrem k volnočasové ploše řešit. Byl to jasný důkaz, že názory občanů a jejich potřeby nikoho nezajímají a že je třeba především vymyslet megalomanský projekt bez nás.

Buďme opatrní vzhledem k předvolebním slibům, nedělejme si iluze a vzpomeňme, kdo nám chtěl a chce postavit za humny průmyslovou zónu. Myslíte, že po volbách ti samí lidé nabídnou, že tam bude Krakonošova, resp. někoho jiného zahrádka? Já si to tedy nemyslím... M. Porš

Vyhledávání

Kontakt

Spolek SOMACH Jitřní 238
Liberec 33 - Machnín
46001
IČ: 88397807
Bankovní spojení: 107-2438120217/0100 KB Liberec
- transparentní účet
+420 777 787 021 - M. Porš
+420 602 182 787 - M. Hlavsa

 

Na náš transparentní účet se můžete podívat zde.