Spolek SOMACH

Článek v MF DNES 2.2.2012

02.02.2012 08:57

Jak jsem avizoval, zavolal nám pan redaktor Šebelka. Včera tu byl, společně jsme se byli podívat i na plochu 10.05.VO3. Dnes vyšel článek, jehož přepis zde uvádím:

Rozhoduje tady mafie a politici. Ale my nejsme ovce

Obyvatelé liberecké čtvrti Machnín bojují proti plánu magistrátu, postavit jim za humny průmyslovou zónu. Obávají se hluku a prachu. Hodlají se proto dát dohromady a společně plány města zarazit.

LIBEREC Odpor a nevoli vzbudilo u obyvatel liberecké čtvrti Machnín rozhodnutí libereckého zastupitelstva, které na své mimořádné schůzi odhlasovalo, že chce mít v budoucím územím plánu další průmyslovou zónu právě zde.
Námitku proti této myšlence podepsalo 692 obyvatel této odlehlé liberecké čtvrti, petici proti průmyslové zóně ještě o téměř padesát lidí víc. Iniciátorem petice je Josef Šlambor z petičního výboru Bedřichovka, podpisy pod námitky sháněl předseda Společnosti občanů Machnína Milan Porš.

* Kolik bydlí v Machníně a na Bedřichovce lidí?

Porš: Není jich ani tisíc. Do toho samozřejmě počítáme děti. Šlambor: V podstatě to podepsali všichni dospělí. Nikdo neodmítl. Vlastně jeden, ale ten mi řekl, že nikdy v životě nic nepodepisoval, takže s tím nebude začínat.

* Kdy jste se dozvěděli, že vám chtějí za humna umístit průmyslovou zónu?

Porš: To bylo ještě za primátorování Jana Korytáře, který se svými lidmi naplánoval diskuze o územním plánu přímo v místech, kterých se to týkalo. Kdyby s tím nezačal, tak by se s námi asi nikdo do této chvíle nebavil. Šlambor: U nás bylo veřejné projednávání ve škole. To už Jan Korytář primátorem nebyl, ale nové vedení radnice v těch diskuzích s občany pokračovalo. Tam jsme se poprvé dozvěděli, co se chystá a hned potom jsme nezávisle na sobě začali chystat námitky i petici. Potom jsme ty dvě aktivity spojili.

Po připomínce pana náměstka Rutkovského doplňuji:

Nejednalo se o veřejné projednávání ale o besedy. Ty byly doporučeny pořizovatelem (odborem strategie a územní koncepce MML), naplánovány a následně schváleny radou města dne 31.8.2010 tedy za minulého zastupitelstva (před příchodem Jana Korytáře do vedení města).

 

Cituji z důvodové zprávy k tomuto bodu jednání:

…Současně s výstavou konceptu by měly začít besedy v jednotlivých lokalitách města a s jednotlivými zájmovými skupinami, např. osadními výbory. V plném rozsahu budou spuštěny webové stránky novyup.liberec.cz.

Konec vsuvky.


* Byl jsem na mimořádném zasedání libereckého zastupitelstva, kde se o průmyslové zóně Machnín jednalo. Jestli jsem to dobře pochopil, zastupitelé ji odhlasovali i přesto, že proti byly ministerstvo životního prostředí, krajský úřad i odbor životního prostředí na radnici.

Šlambor: Je to tak.

* Tomu nerozumím...

Porš: Oni chtějí zlomit odpor těchto tří institucí tím, že zruší přímo ve městě Liberci tři ekologicky problematické provozy a přesunou je k nám. To by měl být hlavní argument k tomu, aby tam průmyslová zóna vznikla. Jakože místo tří ekologických zátěží vznikne jedna.

* Pro vás to nezní moc optimisticky.

Porš: Ono to mělo zajímavý vývoj. Nejdřív vedení liberecké radnice tvrdilo, že tam bude jen logistické centrum. Nějaké sklady, haly. Na to jsem my argumentovali tím, že potom to nebude pro Liberec žádný daňový přínos. Před zmíněným zastupitelstvem nám architekt Plašil natvrdo řekl, že tam chtějí přestěhoval Kovošrot, drtičku stavební suti a odpadkářskou firmu Perena, na kterou si stěžují lidé z Krásné Studánky. Když to shrnu. Už dnes v koutě toho pozemku stojí obalovna, která smrdí. Potom by tam přibyl hluk z Kovošrotu a prach z drtičky.

* Mám tomu rozumět tak, že by vám logistické sklady nevadily?

Šlambor: Samozřejmě, že vadily. Hlavně kvůli dopravě, máme tady velmi podmáčenou hlavní silnici, žádné chodníky. Nikdo z nás si ani neumí představit, že by ten krásný výhled z hlavní silnice od Chrastavy do Liberce přes pole na Ještědský hřeben kazily nějaké příšerné šedivé krabice. Nám by nevadilo, kdyby se tam začaly stavět rodinné domy. Proč? Aby nás bylo víc, abychom mohli některé věci na vedení liberecké radnice lépe prosadit.

* Peticí už byly napsány jenom v Liberci desítky, spíš stovky. Nepamatuji se ale, že by některá měla takový účinek, že by město změnilo názor. Myslíte, že se vám ještě rozhodnutí zastupitelstva podaří nějak zvrátit?

Šlambor: Já spíš ne, protože tady se na lid moc nedá. Tady rozhoduje mafie a politici. Chybí nám občanská společnost. Mám známého ve Švýcarsku a tam když si někdo chce postavit jen rodinný dům, tak ho nejdřív vytvoří jako maketu z latěk a papíru ve skutečné velikosti. Sousedi pak rozhodnou, jestli ano, nebo ne. Tady je sedm set lidí a tři městské a státní instituce proti, a oni nám to tam stejně naplánují. Porš: Já jsem optimista, takže tomu věřím. Ale zároveň vím, že jen petice nebo nějaké námitky stačit nebudou. My, kteří máme k budoucímu územnímu plánu nějaké připomínky, myslím tím lidi z Ostašova, Doubí, z Vesce, od nás a z Bedřichovky se dáváme pomalu dohromady. Chceme postupovat společně. Vedení radnice musí vědět, že nejsme ovce.

U článku byla fotka :-).

Milan

Vyhledávání

Kontakt

Spolek SOMACH Jitřní 238
Liberec 33 - Machnín
46001
IČ: 88397807
Bankovní spojení: 107-2438120217/0100 KB Liberec
- transparentní účet
+420 777 787 021 - M. Porš
+420 602 182 787 - M. Hlavsa

 

Na náš transparentní účet se můžete podívat zde.