Spolek SOMACH

Volební systém - křížkovat nebo ne?

07.10.2014 09:08

Samozřejmě jsem zaujatý :-), ale pokusím se nezaujatě vysvětlit systém komunálních voleb. Do nedávné doby jsem se v tom také nevyznal. Hezky to bylo popsáno v Libereckém deníku zde. To nejpodstatnější je ale v následujícím odstavci. Dovolím si poznámky k jednotlivým variantám.

Jak křížkovat na hlasovacím lístku

A) Volba jedné strany. Pokud jste stranicky vyhranění, je nejsmysluplnější volit pouze samotnou stranu a žádné kandidáty z dalších stran nekřížkovat. Pokud půjdete touto cestou, zachováte pořadí, které je na kandidátce a dáte hlas 39-ti kandidátům tak, jak jsou seřazeni za sebou.

B) Křížkování kandidátů z různých stran. Pokud jsou pro vás zásadní osobnosti, pak nemusíte volit žádnou konkrétní stranu. Máte možnost křížkovat, koho chcete napříč všemi volebními stranami. Jednoduše řečeno si tak můžete poskládat vlastní zastupitelstvo. Dejte si ale pozor, abyste nezakřížkovali více jmen, než kolik má dané město nebo obec zastupitelů. Například Liberec jich má 39. Zde je reálné riziko, že v případě, kdy zakřížkujete kandidáty, kteří nejsou na čelních místech na kandidátních listinách, případně se jedná o strany, které ve výsledku nebudou mít mnoho mandátů, Váš preferenční hlas nemusí být kandidátovi nic platný...

C) Volba jedné strany + křížkování kandidátů z dalších stran. V případě, že byste rádi podpořili jednu konkrétní stranu, ale zrovna tak mají Vaše sympatie i některé osobnosti z dalších stran, můžete volit jednu stranu a zároveň křížkovat další kandidáty napříč všemi ostatními stranami. Toto řešení se mně osobně zdá rozumné v tom smyslu, že zvolíte jednu stranu a podle svého uvážení dáte hlas ještě dalším osobnostem z jiných stran. V Machníně kandidujeme celkem 4: Moje maličkost - M. Porš (Změna pro Liberec), Martin Szentkirályi (Úsvit), dále Petra Hájková (TOP 09) a Pavel Šulc (ANO).

V každém případě ale doporučuji - pojďte k volbám!

PS: V žádném případě nejsem odborník na volební systém...:-) M. Porš

Vyhledávání

Kontakt

Spolek SOMACH Jitřní 238
Liberec 33 - Machnín
46001
IČ: 88397807
Bankovní spojení: 107-2438120217/0100 KB Liberec
- transparentní účet
+420 777 787 021 - M. Porš
+420 602 182 787 - M. Hlavsa

 

Na náš transparentní účet se můžete podívat zde.