Spolek SOMACH

Ukliďme Česko

27.03.2015 08:25

Použiji zde výtah z mailu Ing. Vinaře (Oddělení hospodářské správy, Odbor správy veřejného majetku MML): 

"Statutární město Liberec se v letošním roce účastní celorepublikové úklidové akce Ukliďme Česko. Na území města je mnoho zanedbaných zákoutí s nalétanými i navezeným odpadem. Zejména v okrajových částech evidujeme černé skládky, které město stojí každý rok nemalé peníze. Smyslem této akce je úklid veřejného prostranství, zapojení nejrůznějších organizací i jednotlivců a společnými silami znečištěné plochy vyčistit.... Z dalších příkladů lze jmenovat okolí Nisy nebo kolem průtahů městem či podél železničních tras. Snad každý zná ve svém okolí podobné lokality. Pokud se do úklidové akce přihlásíte, můžete samozřejmě sami stanovit svou oblast úklidu v závislosti na městské části, ve které působíte.

Město Liberec zapojeným organizacím pomůže následovně:

  • Odvoz a likvidace odpadu svozovou společností pomocí velkoobjemových kontejnerů
  • V případě potřeby zajištění pytlů a rukavic, uvítáme vlastní materiál z důvodu omezeného množstv

Akce je naplánována na sobotu 18.4. V případě zájmu lze začít již v pátek 17.4., což bude vhodné zejména pro školy, hlavním dnem však bude sobota.

Poznámka pro školy a spolky pracující s dětmi:

U dětí je třeba brát zvýšenou pozornost na jejich bezpečnost. Jedná se přeci jen o odpad, kde se často naleznou i nebezpečné věci, které dokážou ošklivě poranit i dospělého. Pozornost je také třeba věnovat při úklidu kolem komunikací..."

Tentokrát jsou vydány i bezpečnostní pokyny, kterými bychom se při úklidu měli řídit. Můžete se podívat zde. Kdo neví, v čem je azbest, může se podívat zde.

Domnívám se, že máme dostatek zkušeností s každoročním úklidem Machnína, na druhou stranu vždy je co zlepšovat. Pokud máte nějaké náměty, typy, kde je třeba uklidit (na Váš pozemek uklízet nepůjdeme :-)), napište je na mail sdružení, nebo mi zavolejte. Do schránek dostanete pozvánku, předpokládám, že sraz bude v 9,00 u pošty a kontejner bude přistaven v areálu firmy Mehari v ulici Tolstého. Nezaměňujte tuto akci s jarním přistavením kontejnerů na obvyklá místa, prosím.

Na brigádu si vezměte rukavice, pytle zajistíme. Uvítáme i účast "motorizovaných hlídek" s přívěsnými vozíky, aby bylo na čem odpad svážet ke kontejneru. Prosím ty, kteří vozík přivezou, dejte mi vědět.

Předběžné termíny přistavení kontejnerů jsou zde:

Přistavení velkých kontejnerů na objemný odpad (vše přistaveno 8.6., odvezeno 9.6):

  • Tolstého
  • Řetízková
  • K Bedřichovce

Přistavení kontejneru na zeleň (8.5., 13-17 hodin):

  • Tolstého x Heřmánkova

Svoz nebezpečných odpadů(3.5., 12:00-12:30):

  • Opět Tolstého x Heřmánkova

Tyto termíny ještě upřesníme.

Přeji všem krásné jarní dny. M. Porš

Vyhledávání

Kontakt

Spolek SOMACH Jitřní 238
Liberec 33 - Machnín
46001
IČ: 88397807
Bankovní spojení: 107-2438120217/0100 KB Liberec
- transparentní účet
+420 777 787 021 - M. Porš
+420 602 182 787 - M. Hlavsa

 

Na náš transparentní účet se můžete podívat zde.