Spolek SOMACH

V machnínské školce se dějí věci... Pokračování.

16.06.2016 07:42

Na 12. Radě města Liberec bylo projednáváno celkem 66 bodů, v tiskové zprávě je popsáno celkem 10 bodů. Nás se týká MŠ Pastelka, resp. její odloučené pracoviště v Machníně. Výtah z tiskové zprávy:

Neutěšenou situaci na odloučeném pracovišti MŠ Pastelka v Machníně vyřeší město převedením řídicích pravomocí na MŠ Stromovka
Bod č. 32d: Změny zřizovacích listin MŠ Pastelka a MŠ Stromovka - přesun odloučeného pracoviště

Přetrvávající problémy na odloučeném pracovišti MŠ Pastelka v Machníně, které na straně rodičů eskalovaly peticí za odvolání ředitelky, chce město vyřešit přesunem řídicích pravomocí jinam. Školka v Machníně, která doposud spadá pod ostašovskou MŠ Pastelka, se tak od 1. září 2016 stane odloučeným pracovištěm MŠ Stromovka.

Podle náměstka primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivana Langra obdrželo město od roku 2012 řadu podnětů, které opakovaně poukazovaly na různorodé problémy v řízení a fungování MŠ Pastelka včetně machnínského odloučeného pracoviště. Město se zabývalo všemi, některými pak také Česká školní inspekce.

„Hlavním problémem v Machníně je jak vysoká fluktuace zaměstnanců, což ukazuje na nezdravé pracovní klima, tak špatná komunikace vedení MŠ s rodiči. Zjištěné problémy se mohou negativně projevit i u samotných dětí, které si příliš často musí zvykat na nové učitelky a na rozdíly v systému práce. A jako zřizovatel této veřejné školy jsme především povinni zajistit kvalitní výchovnou a vzdělávací činnost dětí,“ vysvětlil Ivan Langr, proč se město uchýlilo k převedení odloučeného pracoviště pod jinou mateřskou školu.

Město dostalo v posledních dnech hned dvě petice – jednu za odvolání ředitelky, kterou podepsali rodiče prakticky všech dětí z Machnína, druhou na podporu ředitelky, kterou naopak podepsala významná část rodičů z Ostašova. „Jsem přesvědčen, že na kritiku práce vedení školy či její každodenní činnosti částí rodičů není možné reagovat pouhým přetlačováním s podporou dalších rodičů v zádech, ale výhradně oboustrannou komunikací a konstruktivním dialogem. Máme ve městě přes 50 školských zařízení a nikde obdobně vyhrocená situace není, protože ředitelé umějí tyto problémy adekvátně vyřešit. To, co navrhuji, je řešení dlouhodobé situace zcela mimořádným prostředkem, který snad povede k uklidnění atmosféry v Machníně a také uvolní ruce paní ředitelce k dalšímu řízení mateřské školy na hlavní budově v Ostašově,“ dodal Ivan Langr.

Převedení řídicích pravomocí odloučeného pracoviště v Machníně z MŠ Pastelka na MŠ Stromovka již odsouhlasili liberečtí radní, kteří schválili změnu zřizovacích listin a kapacit obou školek. V případě Pastelky se kapacita změní na 57 dětí a v případě Stromovky na 148 dětí. Všechny tyto kroky však ještě musí schválit zastupitelé.

Konec citace. Pokud si chce někdo přečíst TZ celou, je zde. Po schůzi zastupitelstva budeme chytřejší.

Že nevíte, kde je MŠ Stromovka? To jste na tom stejně, jako já. Je to zde. Na stránky školy se můžete podívat zde.

Ve středu 15. 6. přijel do machnínské školky informovat rodiče dětí o plánech na změny náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr. Tiskovou zprávu o tom si můžete přečíst zde. M. P.

Vyhledávání

Kontakt

Spolek SOMACH Jitřní 238
Liberec 33 - Machnín
46001
IČ: 88397807
Bankovní spojení: 107-2438120217/0100 KB Liberec
- transparentní účet
+420 777 787 021 - M. Porš
+420 602 182 787 - M. Hlavsa

 

Na náš transparentní účet se můžete podívat zde.