Spolek SOMACH

Nejen volbami živ je člověk...Co takhle kompostování? Ne politiků...:-) Aneb komunitní kompostování v Liberci...

13.10.2014 19:09

S ohledem na cvrkot před volbami jsem Vás neinformoval o mailu, který nám přišel z magistrátu 24.9. Zde je text:

 

Dobrý den,

 

obracím se na Vás s prosbou o spolupráci v záležitosti plánovaného spuštění komunitního kompostování na území města Liberce. O co přesně jde:

 

V Liberci již řadu let probíhá podpora tzv. domácího kompostování biologicky rozložitelného odpadu (př. listí, tráva, zbytky zeleniny atp.). Naše oddělení má v plánu i vzhledem ke zpřísňujícím se právním předpisům rozšířit toto kompostování na další úroveň. Nakládání s bioodpadem je jedno z klíčových opatření v rámci odpadového hospodářství. Tvoří desítky objemových procent komunálního odpadu. Chceme, aby se toto množství v popelnicích na směsný odpad dále snižovalo a odpad se využíval. Mimo dalšího plánování domácího kompostování a začínajícího projektu na rozšíření sběru bioodpadu pomocí speciálních hnědých popelnic, bychom se rádi zaměřili i na komunitní kompostování pro širší počet obyvatel v konkrétních oblastech.

 

Principem komunitního kompostování je umístění velkokapacitních kompostérů (existují různé typy s různou kapacitou a designem, několik příkladů je v příloze). Obyvatelé v dané části do nich mohou odkládat bioodpad a po nějakém čase odebírat kvalitní substrát k dalšímu využití. Je to vhodné zejména pro místa, kde tento odpad vzniká nejvíce a kde je ho možné opět využívat. Jedná se například o zahrádkářské kolonie, chatové oblasti nebo vilovou zástavbu s většími zahradami. V ideálním případě by měla existovat nějaká kontaktní osoba, která by zodpovídala za pořádek a údržbu kompostéru atd. Vlastní umístění kompostéru by bylo na pozemcích města na takovém místě, které by nikomu nevadilo (aby to nebylo u někoho pod oknem, aby to nebránilo dopravě apod.).

 

Snažíme se nyní zmapovat zájem ze strany obyvatel o tento druh nakládání s odpadem.  Obracím se tedy na Vás coby zástupce významného občanského sdružení v městské části Machnín. Byl by v některé části Vaší „zájmové oblasti“ zájem o komunitní kompostování? Hodně by pomohlo, kdybyste sami zvolili konkrétní místa, kde by o to mohl být zájem.

 

V případě jakýchkoliv dotazů k tématu mě určitě kontaktujte.

 

Děkuji Vám za spolupráci.

 

S pozdravem

 

Ing. Vinař Michal

Oddělení komunálních služeb, ekologie a veřejné zeleně

Odbor správy veřejného majetku

 

Statutární město Liberec

nám.Dr.E.Beneše 1

 

email: vinar.michal@magistrat.liberec.cz

tel: 485 243 456

-----

Bylo by dobré, kdybyod vás přišly návrhy na umístění kompostérů. Pozemků města už v Machníně moc není¨, jednáme se zahrádkáří, budeme jednat s panem Jílkem o umístění u horní zastávky, napadl nás prostor u příjezdové zastávky MHD. Rozměry ještě zjistím a doplním. Předběžně nám byly zaslany 4 typy kompostérů, na které se můžete podívat zde. Pokud chcete šířit dál dopis, můžete si ho stáhnout zde. Zdůrazňuji, že se jedná o plán. Není to o tom, že zítra nám navezou 20 kompostérů do Machnína.... M. Porš

Vyhledávání

Kontakt

Spolek SOMACH Jitřní 238
Liberec 33 - Machnín
46001
IČ: 88397807
Bankovní spojení: 107-2438120217/0100 KB Liberec
- transparentní účet
+420 777 787 021 - M. Porš
+420 602 182 787 - M. Hlavsa

 

Na náš transparentní účet se můžete podívat zde.