Spolek SOMACH

Jarní úklid za námi, černé skládky kolem nás...

16.04.2016 15:07

Pokud dobře počítám, tak 21 dospělých a 5 dětí (do 18 let - neuražte se) se dnes zúčastnilo úklidové akce v rámci akce Ukliďme svět. Tři přívěsné vozíky s dopomocí jednoho osobního svozového vozu se rozdělily na celou lokalitu, kterou jsme proti minulým létům podstatně rozšířili. Pokud se podíváte na mapu zde, uvidíte, že jsme nově uklízeli od mostu před Chrastavou k rybníkům na Bedřichovce a z Bedřichovky Pomezní ulicí směrem k rychlostní komunikaci. Mimochodem - víte všichni, že to byla původně cesta z Liberece do Chrastavy? Zde, za posledním domem, jsme našli doslova poklady. Pokud bych pominul cca 20 pneumatik posbíraných v této ulici a jejím okolí, tak velký černý igelit na pozemku pana Kendika zde byl větší, než jsme předpokládali. Ležel tam společně s dalším odpadem už minimálně 30 let, nenápadná zarostlá hromada skrývala svůj obsah. Většina pneumatik v této oblasti už také něco pamatovala. Černou skládku zde na Svárově, kde jsme také zasáhli dál, než v minulosti, nahlásíme. Byla nad naše síly. Jezdím přes Svárov skoro každý den, ale přehlédl jsem černou skládku, především stavební suti, zde. Už je to zarostlé, někdo (kdo to asi nemá daleko) přisypává stále z vrchní strany.

Díky tomu, že velká skupina našich žen vzorně uklidila před hřbitovem, kde byla díky listnáčům spousta listí, se část zde zeleného odpadu ocitla na kontejneru na hřbitově. Někteří z nás byli dokonce tak pečliví, že z odpadu vybírali sklo a to odvezli do kontejneru na separovaný odpad. Přesvědčili mě, že se ještě mohu i já zlepšit...:-) Na fotografie z akce se můžete podívat zde.

Už jednou jsem pátral, kdo k potoku na Tolstého mezi Karlovem a Machnínem vyházel odpad včetně nějakých katalogových lístků z knihovny. Neúspěšně. Teď tam kolegové našli tašky od notebooků s doklady a spojením na původní majitele. Volali jim a ti si své věci převezmou. Bohužel už bez podstatné části původního obsahu.

V prvním mailu Lesům ČR jsem řešil, kdo uklidí les od přejezdu po náš "Chánov" směrem na Kryštofovo Údolí. Každý, kdo tudy někdy projížděl nebo proházel, ví, jak naši spoluobčané k životnímu prostředí přistupovali. Byl jsem ujištěn, že do konce dubna si to vlastními silami uklidí. Přes pana Vinaře ze SML jsem se spojil s paní z Kryštofova Údolí, která mu nahlásila černé skládky zde, zde a já jsem to doplnil již jen malou zde. Pokud se někdo chce osobně podívat, tak na tom prostředním odkazu to je lahůdka. Takové množství velkých hovězích kostí jsem na jednom místě a natož v potoce a v lese, ještě neviděl. Zřejmě nějaká vývařovna hovězího vývaru. Vaří možná dobře, ale za to, že odpad vyváží do lesa bych jim ... Na fotky z výše uvedených černých skládek se můžete podívat zde. Ale co je pozitivní, že Lesy ČR uklidí i tyto černé skládky...

Děkuji všem za účast a pomoc. Tomu nahoře, že pršet začalo až ve chvíli, kdy jsme končili... Krásné jarní dny všem. M. Porš

 

Vyhledávání

Kontakt

Spolek SOMACH Jitřní 238
Liberec 33 - Machnín
46001
IČ: 88397807
Bankovní spojení: 107-2438120217/0100 KB Liberec
- transparentní účet
+420 777 787 021 - M. Porš
+420 602 182 787 - M. Hlavsa

 

Na náš transparentní účet se můžete podívat zde.